Plejehjem: Mange af de demente forstår ikke, hvad vi siger med ord

For de demente beboere på Plejecenter Strandmarkshave er det vigtigt at kunne snakke med kroppen - især for dem, der ikke længere har et talesprog. Medarbejderne brugte en dag i værdiugen på at tale om kropssprog

Nogle demente på Plejecenter Strandmarkshave holder af at få en krammer af personalet. For andre demente kan et kram næsten føles som et overgreb. Derfor er det vigtigt at vide, hvordan de demente kommunikerer med kroppen, siger social- og sundhedshjælper Lisbet Dalgreen-Petersen.

- Med de demente er det ofte kropssproget, vi snakker med. De læser os på kropssproget, og det påvirker dem, om vi er glade. Mange af dem forstår ikke, hvad vi siger med ord.

På Plejecenter Strandmarkshave snakker personalet med kroppen. I Lisbet Dalgreen-Petersens afdeling er der 24 boliger, og personalet siger selv, at de har 24 forskellige former for kropssprog. De benytter værdiugens dialogkort til at blive opmærksomme på, hvordan de allerbedst kan kommunikere med beboerne. En beboer kan nemlig foretrække, at hjælperen er åben og sjov fra morgenstunden. Og for andre beboere kan det være vigtigt at starte dagen i stilhed.

Kender livshistorien
Med demente beboere er det derfor vigtigt at have en ordentlig dialog, tilføjer afdelingssygeplejerske Jette Mathiesen.

- Vores beboere er her jo af en grund. Og de bliver placeret sammen med andre beboere uden selv at have et valgt. Det kan sagtens være, at det bliver ved siden af en, de ellers aldrig havde sat sig ved siden af i busskuret, hvis de selv kunne vælge.

Derfor er det vigtigt, at Strandmarkshaves medarbejdere kender beboernes livshistorie, blandt andet ved at have en god kommunikation med beboernes pårørende. På den måde undgår man konflikter, siger Jette Mathiesen.

- Der kan så også være nogle, der ændrer sig fuldstændig efter de er blevet demente og bliver helt anderledes. Nogle, der aldrig har sagt et bandeord i deres liv, kan pludselig fyre en hel svada af.

Lisbet Dalgreen-Petersen tilføjer, at det derfor er vigtigt, at Plejecenter Strandmarkshaves personale kan snakke med kroppen.

- Der er mange beboere, der ikke kan sætte ord på, hvordan de har det. Men det kan vi læse. Hvis de for eksempel sidder overfor en ved middagsbordet, de bestemt ikke fungerer med. Så kan den ene beboer næsten sidde og skære ansigt.